Jdi na obsah Jdi na menu
 


Příprava cesty, informace o Maltě a předběžný plán cesty Krakow, Malta červen 2013

7. 4. 2013

Již v prosinci jsem zakoupil letenky do další evropské destinace a to na Maltu. Nejdříve jsem hledal letenky z Prahy se společností Air Malta, ale levnější mi bohužel vyprodali a tak mi nezbylo než hledat  dále. Nakonec jsem uspěl u Ryanairu a to z polského Krakova. Letenky sice nebyly nejlevnější, ale cena 1 200 PLN včetně jednoho odbaveného zavazadla není vůbec špatná. Určitě místa odletu využijeme i k jednodenní návštěvě Krakova.

Pár informací o ostrově Malta :

Malta je malý ostrovní stát asi 93 km jižně od Sicílie a cca 300 km východně od Tuniska. Rozlohou 316 km˛ se řadí k nejmenším zemím. Přibližně 400 000 obyvatel žije na třech obydlených ostrovech - Maltě, Gozu a Cominu.  Většina z nich na největší Maltě, na Cominu jen několik. Na tomto malém "kusu skály" najdete s lehkou nadsázkou kromě řek a vlaku vše. Od historických památek přes rušné ulice po krásné pláže. Pro turisty byla cílem hlavně pro výuku angličtiny, v poslední době je ale i vyhledávanou dovolenkovou destinací. Nejvíce turistů je tu z Anglie a Itálie, ale v posledních letech stále častěji uslyšíte i češtinu. Pokud nemluvíte maltštinou, nevadí, druhým úředním jazykem je angličtina.  Hlavní sezona tu trvá od května do října, přes prázdniny panují tropická vedra. Voda z vodovodu může mít lehkou pachuť, protože jde o odsolenou mořskou vodu. Rok od roku je to ale lepší. Platí se zde Eurem, některé ceny jsou dosud uvedeny i v maltských Lirách. Většina obchodů a restaurací akceptuje platební karty. Česká republika na Maltě nemá ambasádu (spadá pod ambasádu v Říme), zastoupena je honorárním konzulátem v Naxxaru, Pjazza Celsi 2 (tel. 00356 21 413893). Pro domluvu je nutná znalost angličtiny.

Vzhledem ke své geografické poloze bylo souostroví ve Středozemním moři odjakživa předurčeno k tomu, aby tvořilo most mezi Evropou a Afrikou. Zmíněnou skutečnost si uvědomíme při pohledu na rozmanité kulturní památky; na ostrovech se totiž dochovaly stopy všech významných civilizacích, jež měly co do činění s oblastí Středomoří. Na Maltě tak nalezneme hmotné připomínky Féničanů, Řeků, Římanů, Kartaginců, Arabů, Normanů, Francouzů i Britů, takže rozmanitost pamětihodností odkazujících na časy dávno minulé je zaručena. Současnost je v jistém smyslu o něco méně pozitivní, Malta se totiž, podobně jako její severní soused Itálie, potýká s přílivem nelegálních afrických přistěhovalců, kteří k maltským břehům pravidelně směřují na přeplněných lodích z Libye. Kromě památek zaujme Maltská republika (maltsky Repubblika ta' Malta, anglicky Republic of Malta) turisty bohatým kulturním životem, kulinářskými specialitami a slunečným počasím, vybízejícím k prožití bezstarostné dovolené na pláži.

Malta je velice bohatá na historické památky. Tři z nich se nacházejí na listině kulturního dědictví organizace UNESCO - hlavní město Valletta jako celek, megalitické chrámy na Maltě a Gozu a takzvané Hypogeum v Hal Saflieni. Další historické památky pocházejí z doby arabského obsazení ostrova, hlavně však z doby vlády Johanitů a Karla Velikého. Je to mimo jiné i město Mdinu (hradby postavili již Arabové), dále řada staveb a pevnůstek ve Vallettě, hlavní město ostrova Goza Viktoria a mnoho paláců a strážních věží, které jsou roztroušené po celém souostroví.

Zajímavosti: Na Maltě nežije téměř žádná divoká zvěř. Působil zde malíř Caravaggio. Ve vallettském přístavu se v roce 1997 natáčel televizní seriál Hrabě Monte Christo s G. Depardieu v hlavní roli. Chrámy v Ggantiji jsou starší než egyptské pyramidy; pocházejí z let 3900 - 3300 př.n.l. Na ostrově Gozo prý přistál bájný Odysseus a měl tady strávit sedm let.

Na ostrově Maltě žije většina obyvatel, leží zde hlavní město státu a jediné letiště. Nejsou tam řeky ani hory. Povrch je mírně zvlněný, s nízkými kopci. Charakteristickým znakem krajiny ostrova jsou pole, která se terasovitě rozkládají na mírných svazích a jsou oddělena zdmi. Na velice členitém pobřeží Malty se nacházejí četné přístavy, skalnaté zátoky a písčité pláže, ale není jich mnoho.

Ostrov Gozo

Šest kilometrů severozápadně od Malty leží ostrov Gozo. Hlavní město tohoto ostrova Victoria je známo spíše pod jménem Rabat. Mgarr je nejdůležitější přístav na ostrově a jeho součástí je také přístaviště jachet. Malý ostrov nymfy Calypso, který se ve starověku nazýval Ogyda, je obilnicí maltského souostroví. Je menší, zelenější a klidnější (méně než desetina obyvatelstva Malty). Terasovitá pole, která poprvé založili Arabové před více než 1000 lety a která jsou tak typická pro Maltu, naleznete na ostrově Gozo na každém kroku. Vládne tady zvláštní klid a pohoda. Tuto atmosféru na návštěvníky dýchá nejenom krajina, ale je typická i pro obyvatele, kteří jsou známí svým zvláštním založením.

Pošta: po – so: 7.30 - 12.45 hod., schránky nelze přehlédnout, jsou červené. Známky a pohlednice dostanete též v hotelech.

Banky: otevřeno po – pá: 8.30 - 12.30 hod., so: 8.30 - 11.30 hod. Platební karty přijímá většina hotelů, restaurací, autopůjčoven i obchodů. Nejčastěji přijímanými kartami jsou Eurocard/Mastercard, Visa, American Express a občas i Diners Club.

Měna: Od roku 2008 je měnou na Maltě Euro.

Čas: odpovídá středoevropskému času i v období letního času.

Úřední jazyk: úřední řečí je maltština a angličtina. Maltština je semitský jazyk s románskými a arabskými prvky. Téměř všichni Malťané hovoří anglicky. Rozšířena je také italština.

Elektrické napětí: 230 V (jako v ČR). Zásuvky i zástrčky jsou shodné se systémem ve Velké Británii. Zástrčky jsou tvořeny trojicí kolíků s obdélníkovým průřezem 4 x 6,5 mm pro fázový a nulový kolík a 4 x 8 mm pro zemnicí kolík. Zemnicí kolík je o 5 mm delší a je kolmý ke dvěma zbývajícím kolíkům. Zástrčky jsou vybaveny ochrannou pojistkou. Zásuvky jsou často kombinované s vypínačem fázového vodiče. Většina redukcí, které v obchodě koupíte, má plastový zemnicí kolík, což ale při použití přístroje, který nevyžaduje zemnění nevadí. Kolík v tomto případě slouží k otevření krytů otvorů s nulovým a fázovým vodičem. I redukce by však měl mít ochrannou pojistku, protože vzhledem k odlišnému způsobu rozvodu elektřiny je zde zvýšené nebezpečí vzniku nadměrného proudu v síti.
Je potřeba vzít redukci do zásuvky, příp. je lze půjčit v hotelu za vratnou zálohu 5 Euro.

Důležitá tel. čísla: policie tel. 91, záchranná služba tel. 96, požární ochrana tel. 99

Doprava na Maltě

Veřejné dopravní prostředky: všechna města a vesnice na ostrově jsou spojena s hlavním městem Vallettou intenzivní autobusovou dopravou. Jednotlivé autobusové linky lze jednoduše rozpoznat podle čísel. Hlavním dopravním uzlem ostrova Malta je metropole Valletta, konkrétně nádraží City Gate Bus Terminal. Odtud vyjíždějí přímé spoje do všech městeček na Maltě. Noční autobusy na Maltě neexistují, denní autobusy končí kolem 22 hodiny.

Taxi: taxi lze lehce rozpoznat podle bílé barvy a červené číselné tabule s černými písmeny. Každé taxi je vybaveno taxametrem, dopravné kontroluje stát.

Trajekt: od 8 do 18 hodin je každou půl hodinu v provozu trajekt mezi Vallettou - "Marsamxett" a Sliemou - "The Ferries". Jedná se o rychlé spojení, které trvá pouze 5 minut.

Gozo trajekt: tento trajekt je zajišťován společností Gozo Channel Company. Spojení mezi Maltou a Gozem funguje většinou po celý den. Přes zimu končí v noci okolo 2 hodiny a přes léto pak je v provozu po celou noc. Gozo je od Malty vzdáleno pouhé 4 míle a cesta trvá okolo 30 minut. Vyjíždí se z přístavu Cirkewwa na Maltě a přijíždí se do přístavu Mgarr na Gozu.

Zejména ve větších městech a turistických letoviscích naleznete hned několik internetových kaváren a jejich počet stále roste. Ceny za připojení se pohybují okolo 3 – 4 € za hodinu. Přístup k internetu nabízí také většina hotelů, zpravidla však za vyšší ceny.

Úředním jazykem je angličtina a od roku 1934 také maltština, jež je semitskou řečí, ovlivněnou arabštinou a italštinou a později i angličtinou. Je jediným semitským jazykem, který se píše latinkou. Všude se ale domluvíte anglicky. Angličtina se vyučuje od první třídy základní školy, píše v ní denní tisk, vysílá televize a promítají se filmy.

Počasí: Kdo hledá v létě jisté slunce, nalezne jej na Maltě. Stálý vánek a vliv moře ovšem přispívají k tomu, že i v těch nejparnějších letních měsících je pobyt na Maltě snesitelný. Malta je ideálním místem k odpočinku i pro toho, kdo chce uniknout melancholii a vlhkému, studenému počasí na severu Evropy, i kdyby to mělo být jen na pár dní. V té největší zimě v únoru ho na Maltě očekává průměrných šest hodin sluneční záře denně, kolem 15 stupňů teploty vzduchu a právě tak teplá voda. Na ostrově to pak kvete a zelená se jako u nás v květnu - ideální podmínky k tomu, aby člověk poznal tento ostrov i jeho obyvatele a vydal se na výlety za poznáním. Nebo se vystavil někde v chráněném koutku slunečním paprskům. Také bazény mnoha hotelů jsou v zimě vyhřívány.

Informace o počasí:

Počasí na Maltě

 

Možnosti stravování

Na Maltě rozhodně nebudete trpět hladem, protože se tu nachází velmi mnoho různých restaurací, taveren, barů, kaváren a rychlých občerstvení. Většina restaurací zavírá až o půlnoci, ale bary (především hotelové) jsou plné hostů až do časného rána.

Voda

Pitná voda je pro Maltu evidentní problém. V dávných dobách se mořská voda odsolovala v odsolovacích nádržích. Dnešní Malta získává vodu stále převážně z mořské vody. Odsolená voda teče i z kohoutků např. ve 4* hotelu. Mějte na Maltě tedy po ruce vodu koupenou v obchodě. Voda se může ale bez problémů pít.

Maltská kuchyně

Cizinci přicházející na Maltu byli vždy vítáni a mnozí z nich tu po sobě zanechali i kousek svého domova. Výrazně ovlivnili také maltskou kuchyni, která získala především maurskou a sicilskou „příchuť“. V maltské kuchyni se odráží především zemědělský charakter ostrova. Je silně ovlivněna i rybolovem, neboť okolní moře oplývá množstvím ryb.

Speciality

Aljotta - polévka z ryb a česneku, Ferek - králík, Ravijul - maltská varianta ravioli, Ricotta - maltská sýrová specialita, Bigilla - velké fazole, Timpana - pečené makarony v těstíčku. Nakládaná zelenina tvoří neodmyslitelnou část jídla, podává-li se těstovina - ať už to jsou špagety na italský způsob, nebo místně upravené těstoviny s chutnými omáčkami. Například vynikající pokrm tvoří kombinace mladého, dosud křehkého květáku, ovčího či kozího sýra a vaječného svítku se lžičkou ostré zavařeniny, třeba kořeněných brusinek nebo ostružin. Ryba lampuki smíchaná se špenátem, květákovými růžicemi, hrozinkami a vlašskými ořechy zase dokáže povzbudit chuť na sklenku bílého vína chardonnay, které sem původně dovezli rytíři z Provence a nyní patří na Maltě mezi nejlepší nápoje. Nejoblíbenějším zeleninovým jídlem je nesporně minestra - hustá polévka připravovaná z čerstvé i sušené zeleniny, posypaná kozím či ovčím sýrem gbejniet. Rybí polévka aljotta a fazolová kusksu, k nimž se podávají malé kousky chleba v oleji hobz biz-zejt, jsou dalšími příklady chutného oběda. S prvními zářijovými dešti vyrážejí Malťané houfně na sběr mladých hlemýžďů, aby z nich připravili dušenou okořeněnou směs se zeleninou, s mladou cibulkou, rajčaty a paprikou. Po jídle se podávají jako moučník různé koláčky či rolky nadívané mandlemi, sušeným a kandovaným ovocem. K čaji a ke kávě pak kannoli, jakási kremrole plněná sýrem a oslazené kouskem čokolády nebo kandovaného ovoce. Oblíbená je také helva tat-tork, což je na náš vkus značně přeslazená cukrová směs drcených a celých mandlí.

Nápoje

Oblíbeným nápojem je pivo a místní lidé tvrdí, že lepší pivo než maltské neexistuje. V maltských podnicích si můžete objednat piva z pivovarů Farsons a Carlsberg. Oblíbené je také víno. Pije se především výtečné maltské víno (Verdala, Marsovis Sauternes, Cittadella, Ggantija nebo Lachryma Vitis), ale k dostání jsou i zahraniční, hlavně francouzská vína. Nealkoholickým nápojům kralují ovocné džusy. Dopručujeme ochutnat především zajímavý džus kinnie, který se vyrábí z pomerančů a tajné směsi bylin. Silná káva italského typu se podává po jídle.

Nákupy

Prodejní doba: obchody jsou otevřené obvykle od 9 do 19 hodin, v sobotu do 20 hodin (polední tří-až čtyřhodinová přestávka). V turistických střediscích má většina obchodů otevřeno až do 22.00 hodin. V neděli jsou obchody zavřené. Supermarkety tu nenajdete.   Ovoce: Je možno vybírat z velkého množství jak domácího, tak dováženého čerstvého ovoce. Nejlepší maltské ovoce: pomeranče, citrony (od prosince do března) a vinné hrozny. Vynikající jsou také jahody (poněkud menší ale chutnější než dovážené druhy), melouny, moruše, mandarinky, granátová jablka a fíky.

Suvenýry: Maltské tkané a hrnčířské výrobky, sklo, keramika, panenky, měděné a mosazné předměty. Malta je věhlasná díky svým zlatým a stříbrným filigránům a ručním krajkám.

Předběžný plán naší cesty po Maltě a Gozu :

1.den (8.6.2013) - brzy ráno odjezd autem do Krakova - jeho celodenní prohlídka, večer ubytování v Apartementy Lilla - noc 100 PLN

2,den (9.6.2013) - ráno odjezd na letiště, odlet v 10.40 hod., přílet na Maltu v 13,20 hod. . Zapůjčení auta  a odjezd do městečka Cirkewwa odkud se přepravíme trajektem na menší ostrov Gozo. Přejezd do hotelu  Hotel Xlendi Resort & Spa - 2 noci 90 EUR, zahájení prohlídky ostrova

3.den (10.6.2013) - celodenní prohlídka ostrova - prehistorické chrámy Ggantija, Modré okno, hlavní město Victoria - památky, vesnice Xlendi, údolí Ghasri, zátoka Ramla Bay, vesnice Gharb, koupání atd.

 4. den (11.6.2013) - ráno odjezd na trajekt - přejezd zpět na Maltu, ubytování v hotelu The Residence St. Julians - 5 nocí 150 EUR, začátek prohlídky ostrova

5 - 8 den (12 - 15.6.2013) - památky hlavního města La Valleta, Mdina- perla mezi maltskými městy, Rabat - katakomby Sv. Pavla, metalické chrámy v městečku Tarxien, Hypogeum v Hal Saflieni, jeskyně tmy Dalam, chrám Hagar Qim a Mnajdra, vesnice Marsaxlokk, návštěva známého trojměstí Senglea, Cospicua a Vittoriase , Sliema - možná projížďka lodí, útesy Dingli, Mosta - kostel Nanebevzetí Panny Marie, výlet lodí k Modré jeskyni, možnost potápění a koupání atd.

9. den (16.6.2013) - brzy ráno odjezd na letiště, odlet v 7,35, přílet v 10,20 hod. do Krakova. Návštěva solného dolu Vělička, odpoledne odjezd domů