Jdi na obsah Jdi na menu
 


Základní informace a celkové zhodnocení našeho výletu do Vietnamu

24. 5. 2011

Základní informace :

Měna : Vietnamský Dong - v březnu 2011 byl kurz přibližně 80 haléřů za 1000 Dongů.  Ve většině měst nebyl problém najít směnárnu, často bylo možno vyměnit dolary i v cestovních kancelářích. Bankomaty byly pouze ve velkých městech - poměrně nevýhodné - vysoký poplatek a maximální výběr 2 mil. Dongů

Víza : Občané ČR potřebují do Vietnamu víza a musíte si je zajistit předem. My jsme měli víza on-line, které mohu vřele doporučit. Je to rychle a levné. Zajišťuje společnost East Sea Travel a dá se vše vyřídit přes internet. Vyplníte žádost a zašllte na jejich účet 500,-  Kč za osobu nebo můžete zaplatit přímo na pobočce. Do 3 dnů Vám pak mailem zašlou potvrzení o udělení víza. Na letišti příletu vyplníte žádost, kterou  pak podáte  u okénka kanceláře policie na letišti s pasem + Rozhodnutí o vydání víza + 1x pasové foto . Zaplatíte u pokladny státní poplatek  za vydání víza 25 USD ( platnost 30 dní a jeden vstup) a dostanete vízum. Ušetříte čas i peníze.  Neměli jsme žádný problém.

Internet : Byli jsme mile překvapeni. Ve všech hotelích, kde jsme byli ubytování, fungovalo zdarma WIFI připojení a bylo docela ryclé. Ší´t byla skoro vždy nezabezpečna. Tudíž bych nepoužíval pro nějaké finanční transakce. Jinak ale vše fungovala bez problémů.

Adresa konzulátu:  Velvyslanectví České republiky najdete ve Vietnamu na adrese:
Chu Van An J/13, Hanoi, tel. 00844/845 41 31, 845 41 32, fax 823 39 96, po pracovní době mobilní telefon 0084/90 40 73 42.
Honorární konzulát ČR v Hočiminově městě má adresu:
28 Mac Dinh Chi, Quan 1, Ho Chi Minh City, tel. 00848/829 05 85, fax 00848/822 60 43.

Počasí : Pokud chcete projet Vietnam od severu k jihu nebo opačně je opravdu těžké   najít nejvhodnější termín. Na severu je od listopadu do dubna poměrně chladno, ve středním Vietnamu prší průběžně celý rok a na jihu je od května do srpna období dešťů. My jsme zvolili druhou polovinu března a měli jsme docela štěstí. Počasí nám nevyšlo pouze v horách (SAPA), kde byla hrozná zima a pršelo.   A to 2 dny před maším příjezdem prý bylo hezky. Počasí se zde mění velmi rycle. Zažili jsme to i my v Hanoji. První den, kdy jsme přijeli, tak bylo hezky a po návratu z hor byla zima a pršelo. Naštěstí jsme v poledne odlétali do Hue. V zátoce Ha Long první den bylo docela příjemně, ale druhý den přišla mlha a moc jsme toho neviděli. Štěstí jsme měli ve středním Vietnamu, kde nám svítilo sluníčko a mohli jsme se i koupat. Na jihu bylo moc hezky a velké vedro, jak se patří na období sucha.

Doprava : My jsme nejvice využívali letadla - pro místní lety společnost Vietnam Airlines - překvapivě levné a spolehlivé. Využili jsme dvakrát a vždy bez jakých koli problémů. Společnost má poměrně nová letadla a každý obdrží během letu zdarma 0,5 l vody. Další občerstvení je možné levně  zakoupit . V ceně letenky je i zavazadlo do 20 kg. Ceny letenky Hanoi - Hue cca. 1200 Kč, Danang - Saigon cca.  650,- Kč. Z Bangkoku a zpět jsme letěli se společností Air Asia. Rovněž levné, ale bez bezplatného občerstvení a platí se poplatek za odbavená zavazadla.  Do Sa-Pa jsme jeli lůžkovým vlakem. Cesta trvala skoro 10 hodin a ujeli jsme pouze 300 km. Pro delší cesty vlak nedoporučuji, stejně jako autobusy. Jejich průměrná rychlost se pohybuje okolo 40 km/hod. Spousta cest se opravuje a hrozí zácpy. Na cestu mezi Hue a Hoi An jsme využili pronájem auta s řidičem. Nebylo to drahé, zejména při plné obsazenosti auta . Skvělé bylo, že jsme měli několik zastávek. Z nudné cesty se tak stal nádherný výlet - pěkné pláže, Mramorové hory, průsmyk, muzeum v Danangu atd. - rozhodně doporučuji - cena za pronájem auta s řidičem byla 60 dolarů. V městečku Hoi An se dá u každého hotelu pronajmout kolo nebo motorka. My měli po oba dny půjčené kolo a pár hodin nám trvalo než jsme si zvykli na hororovou dopravu bez jakéhokoli dodržování předpisů. I zde na menším městě si každý jezdil jak chtěl. Pokud si ale člověk zvykne, považuji kolo za bezvadný způsob dopravy na kratší vzdálenosti. V Hanoi jsme využili několikrát rikšu - kolo s řidičem. Trošku adrenalinu, když se řítíte do křižovatky a proti Vám velké množství motorek. Posledním dopravním prostředkem  bylo taxi - rychlé a docela levné. Využívali jsme zejména na cestu na a z letiště. (cena cca. 10 Kč za 1 km)

Motorky : Jsou prostě všude. Auta skoro nevidíte, ale na motorce se vozí i malé děti. Vietnamci jsou schopni vozit na nich skoro vše. Viděli jsme několikrát přepravu neuvěřitelně velkých věcí, který by bylo občas obtížné dát i do automobilu. Neuvěřitelné byly motorkové zácpy v Saigonu, kde přecházení ulic byl  opravdový adrenalin. Po  pár hodinách jsme již brali přecházení spíše jako zábavu.

Výlety : V každém hotelu, kde jsme byli ubytování jsme hned při příjezdu obdrželi širokou nabídku zájezdů. Jejich cena byla trochu  vyšší než u místních cestovek, ale bez zbytečného hledání. Pokud máte dostatek času , tak cestovních kanceláří je v každém městě bezpočet a jistě si každý najde tu pravou. Ceny zájezdů jsou až neuvěřitelně nízké.  Např. dvoudenní výlet po deltě Mekongu sežete i s ubytováním a jídlem již od 25 dolarů za jednou osobu, no nekupte to.

Příroda : Velmi rozmanitá. V této zemi najdete vše - krásné hory,místní kmeny, zátoky, rušná velkoměsta, Mekong s plovoucími trhy, podmořský život na jihu atd. Nám učarovalo zejména pohoří Sa-Pa, i když jsme zde měli to nejhorší počasí. Výhledy na stupňovitá rýžová pole a všude přítomné místní ženy dokreslovaly podivuhodnou atmosféru této nádherné lokality. Pokud máte více času tak doporučuji strávit zde více než 2 dny, které jsme měli my. Krásných míst je tu nepočítaně. Druhým místem, které nás nadchlo, bylo městečko Hoi An.Na kole jsme si ho opravdu užili. Je zde několik historických obydlí a mnoho krámků s oděvy. Zde Vám ušijí za chvíli jakýkoli oblek či šaty za zlomek peněz co v Čechách. My jsme sice této služby nevyužili, ale ostatní turisté pěli chválu. Pěkná pláž s docela teplým mořem je od města vzdálena asi 4 kilometry.

Jídlo. : Hodně nás překvapilo, bylo opravdu skvělé. Rozmanitý výběr, příjemně pálivé a finančně velmi dostupné.  Ve slušných restauracích není problémem se najíst ve dvou i s pitím cca. do našich 100 - 150 Kč. Každý den jsme si užívali restaurací v poledne i večer. Po několika náštěvách jsme se naučili používat i hůlky a jídlo nám chutnalo s nimi ještě víc. 

Ubytování : My jsme měli ubytování zajištěno předem přes internet a využívali jsme společnost booking.com. Velkou výhodou bylo, že jsme nemuseli obcházet jednotlivé hotely a jeli přímo do předem zvoleného. Pro nás byla důležitá úspora času a raději jsme si mírně připlatili. Za velmi slušné ubytování jsme platili od 20 do 30 dolarů za dvoulůžkový pokoj včetně snídaně . Nejdražší bylo ubytování v městečku Hoi An, výhodou byl zde pěkný bazén. Pokud sháníte pokoj přímo dá se sehnat již kolem 8 dolarů, ale ten je většinou bez výhledu a se základním vybavením.

Lidé : Podobně jako v ostatních zemích jsme se zde setkali jak s velmi milými lidmi , tak i s těmi, jejichž hlavním cílem bylo nás co nejvíce okrást. Zejména na severu nebylo těch druhých málo. Celkově ale máme z naší náštěvy Vietnamu převážně dobrý dojem. Určitě budeme na tuto podivuhodnou zemi po mnoho let vzpomínat. Připomínat nám ji bude množství fotek, video  a samozřejmě i články, které jsme o této cestě napsali. Pokud chcete zažít podobné zážitky, tak si pospěšte. Za pár let již Vietnam nebude to co dnes. Turistů přibude a vůně exotiky se pomalu vytratí, stejně jako  v Thajsku.